Enduro

Enduro on ympäri maailman levinnyt vauhdikas ja jännittävä moottoripyörälaji, joka tunnetaan erityisesti vaativissa maastoissa taituroivista kuskeistaan. Lajissa edetään tiukan minuuttiaikataulun mukaan ja jokaisesta aikatarkastusasemalta myöhästymisestä rangaistaan. Reitit sisältävät useita erikoiskokeita, joiden aikojen perusteella kilpailijoiden paremmuus ratkaistaan. Kilpailuja järjestetään mitä erilaisimmissa maasto-olosuhteissa, Suomessa useimmiten motocrossradoilla, kun taas etelän maissa kilpaillaan jopa vuorenrinteillä. Suomalaisista kuskeista lajissa ovat parhaiten menestyneet Juha Salminen, Kari Tiainen, Samuli Aro sekä Mika Ahola.

enduro

Lajin korkeimmalla tasolla mitellään vuosittain MM-mestaruudesta, jonka lisäksi lajin arvostetuimpiin kilpailuihin kuuluu myös maajoukkueiden välinen MM-kilpailu. Maajoukkueiden kilpailu kestää yhteensä kuusi päivää, ja MM-kilpailut on järjestetty Suomessa viimeksi vuonna 2011. Suomalaiset lajihuiput kisaavat Enduron Suomen Mestaruussarjassa.

Lajin suosituimmassa muodossa kilpaillaan aikaa vastaan. Kilpailijat lähtevät liikkeelle yksittäin tai ryhmissä ja jokainen rivi lähtee kisaan tietyllä minuutilla. Tavoitteena on saapua aikatarkastusasemalle tiukan aikataulun mukaisesti, myöhästymisestä ja myös liian ajoissa saapumisesta rangaistaan.

Tavoitteena tässä ajokisassa on siis olla mahdollisimman täsmällinen. Kilpailut kestävät usein koko päivän. MM-tasolla radat ovat minimissään 200 km pituisia ja matkasta vain 30 % saa tapahtua asfaltoidulla alustalla. Eri maiden kilpailuissa säännöt saattavat kuitenkin hieman poiketa toisistaan.

Enduro -pyörät on kustomoitu lajia varten, ja pyörissä on mm. poikkeuksellisen vahva jousitus. Pyörien tulee kuitenkin olla kelvollisia myös normaaliin tieliikenneajoon. Eri sarjoissa on eri vaatimukset ja rajoitukset pyörille, eroja löytyy mm. renkaiden ja moottorin koossa sekä sylinterien määrässä.

Comments Off on Enduro

Filed under Uutiset