Jokamiehenluokka

Jokkikseksi lyhentyvä jokamiehenluokka on suosituin autourheilulaji, jos suosiota mitataan harrastajamäärien perusteella. Jokkiksesta suositun tekee lajin edullisuus, sillä autojen suhteen ei ole suurta määrää teknisiä sääntöjä ja kilpailemaan pääsee lähes millä tahansa siviili-liikenteeseen tarkoitetulla ajoneuvolla. Erikoisen lajista tekee sen autojen myyntivelvoite, mikä tarkoittaa, että kaikki kilpailuun osallistuneet autot ovat kilpailun jälkeen harrastajien ostettavissa erikseen järjestettävässä ostotarjousmenettelyssä.

folkrace

Lajissa ei ole myöskään suurta määrää erilaisia luokkia, vaan innokas ajaja kilpailemaan pääsee heti 15 vuotta täytettyään. Kilpailijalta vaaditaan vain JM-tutkinto. Lajissa on normaalisti kaksi luokkaa: alle 18-vuotiaiden nuorten luokka sekä 18 vuotta täyttäneiden yleinen luokka. Kaikilta lajissa kilpailevilta henkilöiltä vaaditaan JM-tutkinnon lisäksi kilpailulisenssi, joka sisältää vakuutuksen tapaturmien varalle.

Kilpailuja järjestetään vuosittain suuri määrä ympäri maata, normaalisti noin 100. Kilpailuista riippuen osallistujamäärät vaihtelevat 50–400 kuljettajan välillä. Tämän lisäksi myös seurat järjestävät omia pienimuotoisempia kilpailujaan. Seurojen omiin kilpailuihin pääsee osallistumaan pelkällä paikan päältä hankittavalla tutustumislisenssillä, joten seurojen järjestämät kilpailut ovat erinomainen tapa aloittaa harrastaminen.

Kilpailut ajetaan pääosin soraradoilla, ja virallisia ratoja löytyy Suomesta alle sata. Vain harvoin kilpailuja ajetaan asfalttiradoilla, ja moottoriradoilla kilpaillaankin vain muutamia kertoja vuodessa. Vastoin mitä voisi luulla, kilpaileminen ei pääty kesäkauteen, sillä lajissa kilpaillaan myös talviaikaan järven jäällä.

Lajissa kilpaillaan Suomen Mestaruustasolla asti ja SM-kilpailut järjestetään vuosittain. Normaaleista Jokkis -kilpailuista poiketen SM-kilpailuissa on kuusi eri luokkaa. Yksilökilpailujen lisäksi järjestetään myös joukkuekilpailu, jossa tosin osallistujamäärät vaihtelevat vuosittain suuresti.

Comments Off on Jokamiehenluokka

Filed under Uutiset