Kiihdytyskisat

Dragracing, suomalaisittain kiihdytyskisa, on huippujännittävä autoilla, moottoripyörillä, moottorikelkoilla tai erikoisvalmistetuilla dragstereilla miteltävä kilpailu. Kisan tavoite on yksinkertainen – kuka ensimmäisenä ylittää maaliviivan on voittaja. Laji on levittäytynyt Euroopan lisäksi Australiaan, Etelä-Afrikkaan, Väli-Amerikkaan ja Lähi-itään, mutta suurinta suosiota kiihdytyskilpailut nauttivat yhä lajin kotimaassa Yhdysvalloissa. Suomessa lajissa kilpaillaan vuosittain järjestettävissä kiihdytysajon SM-kilpailuissa.

Drag Racing

Laji on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa erityisesti keskilännessä se kuuluu suosituimpiin moottoriurheilulajeihin. Kiihdytyskisat saivat alkunsa 1930-luvulla nuorten miesten kilpaillessa keskenään, usein naapurikaupungin miehiä vastaan teillä ja kaupungeissa. Kuitenkin lajin vaarallisen luonteen takia kisat siirrettiin äkkiä syrjäisemmille seuduille. 1940-luvun alussa lajia alettiin säännöstellä ja ensimmäinen varta vasten dragracingia varten rakennettu rata avattiin 1950-luvulla Kaliforniaan.

Dragracing on lajina helposti seurattava, sillä aina kaksi autoa kerrallaan kilpailee siitä kumpi ohittaa maalilinjan ensin. Kamerat kuvaavat autoja sivulta, jolloin laji on näppärästi seurattavissa myös kotikatsomoista. Kiihdytyskisoissa kuvatessa kameran hidastuksen käyttö on silloin tällöin tarpeen, sillä autojen nopeudet kasvavat hurjiksi. Kiihdytyssuora on normaalisti reilun 400 metrin mittainen ja suurin saavutettu nopeus lienee 529 kilometriä tunnissa. Kyse ei siis ole suuresta matkasta, vaan autojen räjähdysmäisestä kiihtyvyydestä. Auton teknisten ominaisuuksien lisäksi kuljettajan osuus on tärkeä, sillä menestyvältä kuljettajalta vaaditaan äärimmäisen nopeaa reaktioaikaa. Pienikin viive lähdössä ja kisa on hävitty. Autojen nopeus kasvaa kisan aikana niin paljon, että pysähtymistä varten autoihin on asennettu erilaisia jarruvarjoja, jotta autot saataisiin pysähtymään ajoissa. Laji ei millään mittapuulla ole turvallisimmasta päästä, sillä korkeissa nopeuksissa on aina onnettomuuden riski.

Comments Off on Kiihdytyskisat

Filed under Uutiset