Le Mansin 24 tunnin ajo

Le Mans on autourheilulaji, jossa tavoitteena on ajaa mahdollisimman pitkä matka 24 tunnin aikana. Yhtämittainen ajo suoritetaan Ranskan Circuit de la Sarthe radalla, joka löytyy Le Mans kaupungin läheltä. Kilpailuilla on jo pitkä historia, sillä ensimmäiset Le Mans ajot järjestettiin vuonna 1923, jonka jälkeen kilpailu on toistunut vuosittain. Kilpailu on jätetty järjestämättä vain kahtena vuonna koko lajin historian aikana, pois lukien toisen maailmansodan aika.

Le Mans

Kisoissa on vuosien varrella tapahtunut useita traagisia onnettomuuksia, joista pahin tapahtui vuonna 1955. Kyseessä on yhä tähän päivään asti historian suurin moottoriurheilukilpailuissa tapahtunut onnettomuus, jossa surmansa sai kuljettajan lisäksi 82 ihmistä, kun palavat auton kappaleet sinkoutuivat yleisön sekaan. Tästä valitettavasta tapahtumasta huolimatta kilpailua ei keskeytetty. Suomen Yleisradio teki onnettomuudesta elokuvan yhteistyössä ranskalaisten kanssa, ja elokuva esitettiin Ylen Teema kanavalla vuonna 2012. Kilpailuista on tehty myös fiktiivinen elokuva, Le Mans. Elokuvaa tähditti itse Steve McQueen, joka oli tunnettu autourheilun ystävä. Elokuva julkaistiin vuonna 1971 ja sen ohjasi Lee H. Katz.

Kilpailu tapahtuu radalla, jonka pituus on 13,6 kilometriä. Osa radasta on yleisiä teitä ja osa kilparataa. Vuosien varrella rataan on tehty useita turvaparannuksia, erityisesti niihin osiin, joissa ajetaan yleisillä teillä. Kilpailussa on kaksi luokkaa, joista ensimmäisessä kisaavat kilpakäyttöön erityisesti suunnitellut prototyyppimallit, kun taas toisessa luokassa ajetaan sarjatuotantoautoihin pohjautuvilla malleilla.

Comments Off on Le Mansin 24 tunnin ajo

Filed under Uutiset