Motocross

Yksi moottoripyöräkilpailemisen tunnetuimpia muotoja on motocross – laji, jota harrastetaan lähes jokaisessa maailmankolkassa. Lajissa kilpailu on levinnyt siis ympäri maailman ja Motocross yleensä aloitetaan hyvin nuorena. Jo 11-vuotiaille järjestetään omia kilpailuja! Lajia ajetaan myös ammattilaistasolla, mutta suurimmalle osaa kuskeista kilpailu on vain harrastus. Kilpaileminen kuitenkin otetaan vakavasti ja lajin taso on suurten harrastajamäärien myötä hyvin korkea.

motocross

Ammattilaisten kilpailuja järjestetään vuosittain Australiassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Kiinassa, Brasiliassa, Etelä-Afrikassa ja useissa Euroopan maissa. Kuten sanottua, huippusuosittu laji on levinnyt maailman jokaiseen kolkkaan. Lajille on myös muodostunut useita alalajeja, joista osa on saavuttanut suuren suosion viime vuosina. Erityisesti stadioneilla järjestettävät supercross- ja freestylekilpailut ovat tulleet erittäin kuuluisiksi lajin harrastajien ja innokkaiden katsojien keskuudessa. Freestylekilpailut mielletään usein extreme-lajien joukkoon, sillä kisoissa suoritetaan hurjia ilmalentoja ja hyppyjä suurista hyppyreistä. Lajia voisi verrata BMX-pyöräilyn freestylemuotoon, vain sillä erotuksella, että pyörä on varustettu moottorilla ja painaa huomattavasti enemmän.

Motocross-kilpailussa osallistujat jaetaan eri luokkiin ajajien iän sekä pyörien kuutiotilavuuden mukaan. Kuutioiden määrä on verrannollinen pyörän tehoon, vaikka määrä ei kasvatakaan pyörän huippunopeutta. Nykyisin jaottelusta on tullut hankalampaa, sillä nelitahtimoottorit ovat yleistyneet harrastajien keskuudessa, mikä puolestaan tekee suoran vertailun vaikeaksi. Moottoreiden rakenteellisista eroista johtuen pyörät tuottavat eri määrän tehoa, ja tästä johtuen nelitahtimoottoreilta sallitaan lähes kaksinkertainen kuutiotilavuus kaksitahtisiin moottoreihin verrattuna. Luokkajakoa käytetään sen takia, että yhtä tehokkaat pyörät saataisiin kilpailemaan keskenään. Vain tällä tapaa kilpailu on reilua

Comments Off on Motocross

Filed under Uutiset