MotoGP

MotoGP, moottoripyörien kuninkuusluokka, on ratamoottoripyöräilyn MM-sarja, jossa kilpaillaan kolmessa eri luokassa. MotoGP:ssä kilpaillaan MotoGP1, -2 ja -3 luokissa. Ensimmäinen MotoGP järjestettiin vuonna 1949, joten pitkäikäisen sarjan taso on ehtinyt kehittyä hyvin korkeaksi. Tästä syystä MotoGP tunnetaankin moottoripyöräkilpailujen kuninkuusluokkana.

MotoGP

Kilpailuihin osallistuvat valmistajat Yamaha, Honda, Ducati ja Aprilia, Hondan ollessa tämän hetkinen hallitseva mestari. Valmistajille kisojen voittaminen tuo suuren määrän näkyvyyttä mediassa, joten kilpailu on kovaa myös radan ulkopuolella. Sarjassa on nähty myös suomalaisia kuljettajia – vuonna 2013 Niklas Ajo sijoittui 10 parhaan joukkoon. Ajon perheessä moottoripyörillä on kilpailtu jo kahdessa sukupolvessa, sillä Niklaksen isä Aki Ajo oli myös menestynyt moottoripyöräurheilija.

Moto-GP1 on sarjan arvostetuin luokka, ja siinä kilpailee 20 kuljettajaa. Moottorivalmistajista mukana ovat Honda, Yamaha sekä Ducati. Kuljettajat kilpailevat erikoisosista valmistetuilla prototyyppipyörillä. Moto2-luokka puolestaan eroaa ensimmäisestä luokasta lähinnä sinä, että siinä kaikki kuljettajat kilpailevat samanlaisilla Honda-moottoreilla. Myös kakkosluokassa pyörät ovat prototyyppimalleja. Koska kilpailijat käyttävät kaikki samanlaisia moottoreita, kilpailun ratkaisee kuljettajan taito pyörän tekniikan sijaan. Moto3-luokka puolestaan on Moto-GP sarjan uusin luokka, jossa on mukana useita runko- ja moottorivalmistajia. Pyörien renkaat valmistaa Dunlop ja moottoripyörän ja kuskin yhteispaino saa olla maksimissaan 148 kg.

MotoGP- kilpailut televisioidaan ympäri maailman ja kyseessä on myös suosittu vedonlyöntikohde. Sarjasta on myös valmistettu useita tietokone- sekä konsolipelejä, ja sarjan maine on levinnyt aina populaarikulttuuriin saakka. Kisoja pääsee seuraamaan useilta urheilukanavilta sekä vedonlyöntisivustojen suoratoistopalveluista.

Comments Off on MotoGP

Filed under Uutiset