NASCAR

NASCAR muodostuu sanoista National Associaton for Stock Car Auto Racing, ja kyseessä on huippusuosittu amerikkalainen autourheilujärjestö. Ensimmäiset NASCAR -kilpailut ajettiin jo vuonna 1949 ja sarja on tämän jälkeen jatkuvasti onnistunut kasvattamaan suosiotaan. Erityisen suosittua NASCAR on Yhdysvalloissa, jossa lajissa kilpaillaan 39 osavaltiossa, mutta tämän lisäksi NASCAR -kilpailuja järjestetään myös Meksikossa ja Kanadassa. Mukana on yhteensä yli 100 moottorirataa ja kilpailuja hurjat 1500 kappaletta. Kyse ei ole mistään marginaaliviihteestä, sillä kilpailuja saapuu paikanpäälle seuraaman parhaimmillaan 170 000 ihmistä. Lajia on mahdollista seurata yli 150 eri maassa, ja kotimaassaan Yhdysvalloissa lajin ohittaa suosiossa vain amerikkalainen jalkapallo.

nascar

NASCAR perustettiin vuonna 1948 ja perustamisesta liikkuu useita eri tarinoita. Suosituin niistä kertoo, että NASCAR perustettiin alun perin viinatrokarien kilpailujen pohjalta. Trokareilla oli tapana kilpailla toisiaan vastaan tavoitteenaan löytää mahdollisimman nopea ja kestävä auto, jolla tarpeen tullen kiihdyttää virkavaltaa karkuun. Näitä kilpailuja järjestettiin viikonloppuisin ja totta tai ei, tästä alkoi lajin tarina.

NASCAR -sarjoja on yhteensä viisi, mukaan lukien Camping Truck Series, Nationwide Series Sprint Cup Series, sekä viime vuosina lisätyt kanadalainen Tire Series ja meksikolainen Corona Series. Sarjat eroavat toisistaan autojen vaatimuksien sekä teknisten seikkojen perusteella. Yhteistä sarjoille on, että niissä kilpaillaan läpi vuoden useissa osakilpailuissa, jonka jälkeen parhaat kuskit pääsevät kauden huipentavaan finaaliin. Sarjan palkinnot ovat suuria ja suosituimmat kuskit ovat kaiken kansan tuntemia julkisuuden henkilöitä.

Comments Off on NASCAR

Filed under Uutiset