PokerStars Rally 2015

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, sitä saavat kokea sekä rallikuskit, että katsojat Poker Stars Rally -kisoissa, jotka järjestetään joka vuosi Mansaarella, yleensä marraskuun alussa. Mansaaret on saari joka sijaitsee Irlannin ja Iso-Britannian saarten välissä Irlanninmeressä. Saaren maantiet ovat erittäin kapeita ja mutkaisia, joten ne vaativat rallikuskilta erityisen hyviä taitoja, jotta kykenee pitämään autonsa tiellä. Sadesäällä kiiltävä asfalttipinta lisää vaikeuksia pysyä tiellä ja aurinko tekee tienpinnasta todella häikäisevän. Auton vauhti on niin hurjaa, että sinne ei ihan joka poika ratin taakse uskaltaudu. Poker Stars Rally on kansallinen rallikilpailu, joissa todella suosittu Poker Stars –sivusto on luonnollisesti tiiviisti mukana.

Mansaarella on aikoinaan järjestetty muitakin rallikilpailuja ja mukana suomalaisista on ollut mm. Ari Vatanen. Rallikilpailut ovat olleet myös todella surullisia, koska niissä on menehtynyt paljon rallikuskeja. Jotta teiden vaarallisuuden voi ymmärtää paremmin, on ohessa video Ari Vatasen kisasta vuonna 1983. Videon katsoessaan pääsee näkemään ja kokemaan miltä tiet kuskeista näyttävät ja kuinka tarkka ajamisen suhteen tulee olla. Hurjaa menoa.

Kilpailut ovat aina todella suositut ja katsojia tulee paikan päälle tuhansia kannustamaan omia rallikuskejaan. Katsojat sijoittuvat eri puolelle reittiä, joka on yhteensä 116.81 km pitkä asfalttitie. 2015 vuoden kisat ajettiin marraskuun 6. ja 7. päivinä, jolloin taas kerran satoi. Sade kuuluu saaren ilmastoon melkein enemmän kuin auringonpaiste, joten siihen ovat kilpailijat vuosien varrella tottuneet. Rallia ajetaan tavallisilla henkilöautoilla, joista on rakennettu ralliautoja. Automerkkejä ovat mm. Mitsubishi, BMW, Ford, Subaru, Honda jne. Autot kuuluvat eri luokkiin, jotka on jaettu moottorin tilavuuden mukaan. Luokat on jaettu kirjainten mukaisesti A-H.

Autoista on aina mukava nähdä kuvia ja niistä saa hiukan osviittaa millaiselta ne eri rallikisoissa näyttävät, koska automerkithän eivät paljon kerro. Tässä on linkki 2015 vuoden kisoista, joissa näkee osan autoista.

Isle of Man

Vuoden 2015 kisat

Osanottajia vuonna 2015 oli 73. Ohessa lista osanottajista. Joukossa on yksi ainoa irlantilainen kartanlukija, kaikki muut rallikuskit ja kartanlukijat olivat Iso-Britanniasta.

Kilpailun voitti Steve Colley ja hänen kartanlukijansa Andrew Cowley. Olosuhteet olivat todella kauheat, vettä tuli kaatamalla ja siellä oli aikaisemmin sattunut onnettomuus, mutta kilpailijat pystyivät kylmäpäisinä selviämään voittajiksi. Varsinkin onnettomuuksien jälkeen on kuskeilla kova työ koota itsensä, jotta pystyy kilpaa ajamaan ja keskittymään omaan ajamiseensa. Ei auta muuta kuin nollata tilanne ja jos siihen ei pysty, ei kannata ratin taakse mennä. Colley ja Cowley ajoivat Mitsubishi Lancer EVO IX -merkkisellä autolla ja heitä sponsoroi Pogo Loans. Toiseksi ajoivat vain 14 sekuntia häviten Nigel Cannell kartanlukijanaan Jade Cannell. Heidän autonsa oli myös Mitsubishi malliltaan Evo 9. Molemmat autot kuuluivat E-luokkaan. Kisaa ei haitannut ainoastaan kova sade, vaan myös siitä aiheutuneet tulvat ja sakea sumu, joten kaikilla kuskeilla oli todella ”veitsi kurkun päällä”. Kolmanneksi sijoittui Paul MacKinnon ja hänen kartanlukijansa Alistair MacCrone. He hävisivät voittajista 20 sekuntia, joten suuren suuria eivät aikaerot kolmen ensimmäisen välillä olleet. Heidän autonsa oli Ford Escort MK2, joka kuului D-luokkaan. Ensimmäisen ja toiseksi tulleen autot sen sijaan kuuluivat E-luokkaan. Tarinan mukaan moni nuori mies, joka unelmoi rallikuskin ammatista, on saanut vinkikseen katsoa Mansaaren kisavideoita ja miettiä sen jälkeen uudelleen, aloittaako rallikuskin uran vai miettiikö jotakin muuta ammattia. Mieli on kummasti monella muuttunut, ymmärrettävistä syistä, vaikka vauhti kiinnostaakin.

Kisahuumaa kotisohvalta

Mikäli ei ollut itse paikan päällä kisoja katsomassa, niin voi silti pystyä eläytymään kisatunnelmaan. Joku viikonloppu, jos ei ole mitään muuta tekemistä, kannattaa valloittaa sohvannurkka ja ottaa rento kisa-asento. Virittää kotiteatteri tai soundbar-äänet oikeaan soundiin, jolla saa kokea melkein aidon kisatunnelman lämpimässä viltin alla sen sijaan, että seisoo kaatosateessa hytisemässä. Kaikki on tehty tekniikan ansiosta niin helpoksi ja jokainen voi valita mennäkö paikan päälle, mikä on tietenkin se paras ja upein vaihtoehto, vaiko katsella jälkeenpäin vaikka youtuben kautta oman kodin lämpöisessä sohvannurkassa.

Mikäli on kovasti kiinnostunut rallikisoista ja moottoriurheilusta, kannattaa vierailla kaatovideot-sivuilla. Sieltä löytyy tietoja Formula 1 kisojen historiasta, Enduro kisoista, MotoGP:stä ja muusta mielenkiintoisesta aiheeseen liittyvästä.

Comments Off on PokerStars Rally 2015

Filed under Uutiset