Speedway

Speedway on moottoripyöräkilpailu, jossa kuskit kisaavat hiekkapintaisilla radoilla. Erikoiseksi lajin tekee se, ettei pyörissä ole ollenkaan jarruja tai vaihteita, eli ainut tapa hidastaa pyörää mutkissa on laittaa pyörä sivuluisuun. Vaikka laji ei olekaan saavuttanut suurta suosiota Suomessa, on laji suosittu ainakin Ruotsissa ja Puolassa. Kilpailuja saapuu paikanpäälle seuraamaan jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Sorapintaisia kilparatoja ympäröivät aina suoja-aidat, jotka tulevatkin tarpeeseen, sillä lajissa sattuu paljon kaatumisia.

speedway

Speewday kilpailujen säännöt eivät ole monimutkaisia. Kerrallaan keskenään kilpailee normaalisti neljä kuskia, jotka erottaa ajoliivin numeron lisäksi kypärän väristä. Kypärän väri määrittää aina kuskin lähtöpaikan. Punainen kuljettaja lähtee aina sisäradalta, punaista kuskia seuraa sininen, kolmantena valkoinen ja ulkoradalta lähtee keltainen kypärä. Lajissa kilpaillaan yksilökilpailujen lisäksi myös joukkuekilpailuissa. Yksittäisessä kilpailussa ajetaan tavallisesti 15–25 kierrosta.

Kyseessä on melko vaarallinen laji, sillä kuten aikaisemmin mainittiin, pyörissä ei ole ollenkaan jarruja tai vaihteita. Eli edes moottorijarrutus ei ole mahdollista, mikä tarkoittaa sitä, että pysähtymiseen menee aikaa. Suojat lajissa ovat kuitenkin hyviä ja pakollisia suojia ovat mm. selkäsuoja sekä tietysti kypärä. Pyörän lisäksi myös kypärän tulee täyttää tarkat vaatimukset, sillä muuten kuljettajalta evätään mahdollisuus osallistua kilpailuun. Lisäksi kilpailijat käyttävät tukevia ajosaappaita, rintapanssareita, sekä polvi- ja kyynärsuojia. Saappaiden lisäksi käytössä on pakollisena varusteena erikoisvalmistettu peltikenkä, jonka tarkoituksena on suojata kuljettajan saapasta ja varmistaa esteetön liukuminen radan pinnalla. Kuljettajien ajohaalarit valmistetaan yleensä kestävästä nahasta.

Comments Off on Speedway

Filed under Uutiset