Suosittu Jokamiehenluokka

Autourheilulaji nimeltä Jokamiehenluokka on luultavasti suosituin laji, jos katsotaan harrastajien lukumäärää. Lisäksi katsojat rakastavat tätä lajia luultavasti osittain sen vuoksi, että tavallisella Matti tai Maija Meikäläisellä on mahdollisuus aloittaa tämän suositun kansallisen rallin harrastaminen.

Jokamiehenluokka on edullinen AKK:n (AKK-Motorsport Ry) alainen laji, jossa jokainen vannoutunut autourheilufani pääsee toteuttamaan itseään, jos unelmana on ajaa kilpaa. Lajin tekniset säännöt mahdollistavat lähes kaikkien tavallisen yksityisliikenteessä käytettävien autojen muokkaamisen kilpailukuntoon. Jokamiehenluokkaa voidaan verrata hieman Ruotsin erittäin suosittuun Folkrace-nimiseen lajiin, joka on vähintään yhtä suosittu siellä kuin meidän Jokamiehenluokka.

Jokamiehenluokassa on tiettyjä erityissääntöjä, kuten se, että kaikki kilpailussa mukana olevat autot ovat myyntivelvoitteen alla. Kilpailun jälkeen tapahtuu ostotarjousmenettely, jossa kaikki kilpailuissa olleet autot ovat kilpailijalisenssin ja lajitutkinnon omaavien henkilöiden ostettavissa. Kilpailussa nähdään kymmeniä eri automerkkejä, jotka on rakennettu sääntöjä vastaaviksi.

Jokamiehenluokkaan pääsee osallistumaan 15 vuotta täyttäneet JM-tutkinnon suorittaneet nuoret, ja tytöt ja pojat ajavat yhdessä nuorten luokassa aina 18 ikävuoteen saakka. Kilpailuja käydään eri alustoilla, joihin kuuluvat yleisimmin sora, mutta kilpailuja järjestetään myös jossain määrin asfaltilla. Myös talvikaudella kilpaillaan ja silloin ajetaan järvien jäällä tai maalla, joissa radat on jäädytetty. Jokamiestenluokassa kilpailuja järjestetään ympäri Suomea useita kymmeniä. Seurojen järjestämissä kilpailuissa seuran omien jäsenten välillä ei JM-tutkintoa vaadita. Kilpailupaikalta saa hankittua oman seuransa ns. tutustumislisenssin osallistuakseen kilpailuun.

SM-kilpailuissa kilpaillaan kuudessa eri luokassa, joita ovat Nuoret ja Nuoret EVK (Etuveto – ja Kardaaniluokka), sekä Naiset, Yleinen ja Yleinen EVK. Vuosittain ajetaan myös joukkuemestaruudesta. Muita suosittuja autourheilulajeja ovat muun muassa Endurance, Rallicross ja Drifting.

Comments Off on Suosittu Jokamiehenluokka

Filed under Uutiset