Tommi Mäkinen

Tommi Mäkinen on legendaarinen rallikuski, ja tämä vuonna 1964 syntynyt sanavalmis suomalainen voitti ralliautoilun maailmanmestaruuden ennätyksellisesti neljä kertaa peräkkäin vuosina 1996–1999. Uransa aikana Mäkinen ajoi yhteensä 139 MM-rallia, joista 24:stä hän pokkasi ensimmäisen sijan. Maailmanmestaruuskilpailujen lisäksi Mäkisellä on pitkä lista muita voittoja, mukaan lukien viisi peräkkäistä Suomen MM-rallia. Mäkisen uran aikana hänen kartanlukijoinaan toimivat Seppo Harjanne sekä Risto Mannisenmäki. Kilpauransa Mäkinen puolestaan päätti vuonna 2003.
Mäkisen ensimmäisen arvokilpailunvoitto irtosi jo vuonna 1988 Lancia Delta HF nelivetoautolla. Ensimmäisen maailmanmestaruuden Mäkinen voitti kuitenkin vasta 1994, Suomalaisessa Neste Rallissa. Tämän jälkeen menestykset seurasivat toinen toistaan Mäkisen dominoidessa lajia vuosien ajan ja miehen nimi on yhä tuttu rallifanien keskuudessa ympäri maailmaa.

Tommi Mäkinen on tunnettu myös miehen nimeä kantavasta, Tommi Mäkinen Rally -videopelistä. Peli julkaistiin alun perin Playstationille ja myöhemmin pelistä julkaistiin versio myös tietokoneelle. Pelin julkaisi Europress Software –peliyritys, joka oli konsolipuolella vielä kokematon, mutta kuitenkin julkaissut useita rallipelejä tietokoneelle. Peliä pääsi pelaamaan jaetulla ruudulla kaksi pelaajaa samanaikaisesti. Peli saikin hyvän vastaanoton kriitikoilta ja pelaajilta, ja pelin grafiikka oli ajan standardeilla näyttävää. Pelaajat pitivät erityisesti pelin simulaatiomaisesta lähestymistavasta. Graafisesti erityisesti pelin taustamaisemia pidettiin näyttävinä, ja pelissä oli mukana myös eri sääolosuhteita.

Tämä osaltaan kertoo kuinka suosittu hallitseva mestari Mäkinen oli – kuka tahansa rallikuski ei saa omaa nimikkopeliä. Mäkinen tunnettiin erityisesti hänen peräkkäisistä mestaruuksistaan, sillä hän oli ensimmäinen tähän saavutukseen pystynyt rallikuski.

Comments Off on Tommi Mäkinen

Filed under Uutiset